Wie is J.D. Robb

content image temp

Maak kennis met inspecteur Eve Dallas

Nora Roberts werd geboren in Silver Spring, Maryland, als de jongste van vijf kinderen. Na een schoolcarrière op een katholieke school met nonnen voor de klas, trouwde ze jong en vestigde ze zich in Keedysville, Maryland.

Ze kreeg een baantje als juridisch secretaresse. ‘Ik kon heel snel typen, maar absoluut niet spellen. Ik was de slechtste secretaresse ooit,’ zegt ze nu daarover. Toen ze kinderen kreeg, bleef ze thuis om voor hen te zorgen en ze probeerde op allerlei manieren geld te verdienen en afleiding te vinden. Een sneeuwstorm in februari 1979 dwong haar een nieuwe creatieve uitlaatklep te zoeken. Ze was ingesneeuwd met haar zoontjes van drie en zes jaar oud en was al snel door haar voorraad chocola heen.

Nora komt uit een echt lezersgezin en ze herinnert zich dat ze altijd zat te lezen of verhalen te verzinnen. Nora is altijd omringd geweest door mannen. Ze was niet alleen de jongste van het gezin, ze was ook nog eens het enige meisje. Zelf kreeg ze twee zoons. Dus ze heeft een goed beeld gekregen van de werking van het mannelijk brein waar ze graag en helder over schrijft, tot groot genoegen van haar lezers. Nora Roberts zegt altijd dat ze mannen wel móést begrijpen anders zou ze gillend zijn weggerend. 

Tijdens de inmiddels beroemde sneeuwstorm pakte ze pen en papier en begon een van die verhalen op te schrijven. Dit was het begin van haar carrière. Na vele manuscripten en afwijzingen werd in 1981 eindelijk haar eerste boek, Irish Thoroughbred, gepubliceerd bij uitgeverij Silhouette.

Nu is ze met 450 miljoen verkochte boeken een van de meest gelezen auteurs ter wereld. J.D. Robb werd geboren in het voorjaar van 1995, toen Nora Roberts' eerste boek onder dit pseudoniem verscheen. Met haar Eve Dallas-serie creëerde ze een ijzersterke combinatie van politieroman en liefdesverhaal. Inmiddels heeft J.D. Robb een immens aantal fans – ook onder collega-auteurs – en staat ze net als Nora Roberts geregeld bovenaan de bestsellerlijsten.

Nora Roberts is lid van verschillende schrijversgroepen en ze heeft vele prijzen gekregen voor haar werk, die haar zijn toegekend door vakgenoten en anderen. The New Yorker noemde haar pas nog ‘de lievelingsschrijver van Amerika’.